ورود املاک و مستغلات به بورس
حسین سلاح ورزی عضو شورای عالی بورس در زمینه اهمیت بخش مسکن متذکر شد که بنا بر نتایج تحقیقات صورت گرفته، رابطه ای قوی میان بخش مسکن و متغیرهای کلان اقتصادی وجود دارد.
از سوی دیگر، حدود 120 رشته فعالیت دیگر با بخش مسکن و ساخت و ساز در ارتباط می باشند.
همچنین 80 درصد ثروت خالص کشور را ارزش املاک مسکونی و تجاری تشکیل می دهد.
بنابراین رونق و رکود در کل اقتصاد به رونق و رکود بخش مسکن کاملا مرتبط است.
همچنین بخش مسکن برای مردم از جنبه های اقتصادی و اجتماعی حائز اهمیت می باشد.
افزون بر این موارد، دولت طرح های املاک تکمیل نشده ای دارد که بنا بود برای بهره برداری به بخش خصوصی واگذار شود.
با توجه به موارد یاد شده، با طراحی و راه اندازی بازار املاک و مستغلات میتوان امکان تأمین مالی برای تکمیل پروژه های ناتمام دولت و در عین حال فرصتی برای مردم جهت پیش خرید املاک را فراهم آورد.
وی افزود، راه اندازی بورس املاک و مستغلات و امتیازات که در تحلیل های عامیانه بورس مسکن تلقی می شود کارکردهای متنوعی دارد؛ مهم ترین کارکرد آن، معاملات دارایی های مالی مرتبط با املاک برای تأمین مالی می باشد.
سرمایه مورد نیاز بورس املاک و مستغلات
اسکندری کارشناس بازار سرمایه بر این باور است که اهداف اصلی بورس املاک و مستغلات و امتیازات، تأمین مالی و تولید انبوه مسکن می باشد.
به عقیده وی، با توجه به همگن نبودن، مسکن حوزه ای خاص است و عرضه آن در بورس با سایر کالاها مقداری متفاوت است.
شاهین چراغی عضو شورای عالی بورس نیز با اشاره به ماهیت متفاوت بورس املاک و مستغلات، از اختصاص 5 هزار میلیارد تومان سرمایه برای بورس املاک سخن گفت و افزود: برای ساخت 700 تا 800 هزار واحد مسکونی قطعاً به تأمین مالی بخش مسکن نیاز خواهیم داشت.
جواد وکیلی کارشناس اقتصادی نیز اظهار داشت که زیرساخت ها برای ورود مسکن در بورس شکل گرفته است، اما نحوه قیمت گذاری املاک در بورس هنوز جای بررسی دارد، از سوی دیگر باید به نحوه و میزان عرضه هم توجه شود.
حسین عبده تبریزی اقتصاددان بر این باور است که با توجه به اینکه ساختمان، بخش بزرگی از اقتصاد کشور را تشکیل می دهد، میتوان زمینه را برای حضور این بخش در بازار سرمایه فراهم کرد، با این وجود توسعه بازار سرمایه باید منطقی باشد.
به اعتقاد وی، در حال حاضر صندوق های مستغلات، بازار ثانویه اوراق رهنی و اوراق نوبت بانک مسکن در بورس عرضه می شود که می توانند توسعه یابند اما با توجه به اینکه راه اندازی بورس املاک و مستغلات به صورت مستقل در هیچ جای دنیا تجربه نشده است و نظارت ها نیز در بورس مشکلاتی دارد، ایجاد بورس جداگانه برای املاک و مستغلات توصیه نمی شود.
بیشتر بخوانید
پیش بینی شکستن حباب بازار بورس و تاثیر آن بر مسکن
پیش فروش متری مسکن در بورس کالا
سلاح ورزی خاطر نشان کرد که عرضه متری مسکن در بورس، راهکاری برای تأمین مالی طرح هاست. بنابراین ابتدا لازم است طرح های انبوه سازی تعریف شوند، سپس با فروش متری مسکن، سرمایه مورد نیاز طرح ها تأمین شود.
وی ابراز امیدواری کرد که با اجرایی شدن این طرح ها، عرضه و تقاضا در بازار مسکن به تعادل برسد.
پورابراهیمی، عضو کمیسیون اقتصادی مجلس عنوان کرد که سرمایه گذاران می توانند پس از انتشار اوراق سلف موازی مسکن در بورس کالا، مسکن متری با توجه به میزان سرمایه خود خریداری کنند و در زمان سررسید نیز مسکن بر اساس متراژهای تعیین شده را تحویل بگیرند یا به صورت نقدی تسویه کنند.
وی تأکید داشت که طرح پیش فروش متری مسکن در بورس کالا، فرصت مناسبی برای خانه دار شدن جوانان می باشد و افزود: این طرح تجربه موفقی است که مشابه آن در کشورهای مختلف اجرا شده و راهکاری منطقی برای برقراری تعادل در بازار مسکن می باشد.
مدیر عامل بورس تهران نیز اظهار داشت که با اجرای این طرح ها، قیمت نهایی مسکن برای مصرف کنندگان کاهش خواهد یافت، همچنین مردم می توانند پس انداز سالانه خود را با سرمایه گذاری در بورس املاک به خرید متری مسکن اختصاص دهند و نگرانی از افزایش قیمت ها نداشته باشند.
حسن محتشم هیات مدیره انجمن انبوه سازان مسکن استان تهران نیز یادآور شد که نظارت دقیق بر اجرای این طرح، بسیار حائز اهمیت است و لازم است که سرمایه هایی که از اجرای این طرح حاصل می شود به سمت تولید مسکن جریان پیدا کند.
به این ترتیب عرضه مسکن افزایش می یابد و اثر مثبتی در به تعادل رساندن بازار مسکن خواهد داشت.